Perhesuunnittelu ja siinä epäonnistuminen

Tikutus on aloitettu ja eilisestä vahvistunut hailakka viiva köllötteli tänään halpistestissä. Mielenkiintoista, jotain saattaisi jopa tapahtua.

Tällä viikolla havahduin erääseen uutiseen, joka oli jo kuukausi sitten Hesarissa. Lyhyessä pätkässä todetaan, että lapsettomuushoidot uuvuttavat monet parit. Se ei varsinaisesti yllätä, mutta hurjaa on se, miten tavallista masennus ja itsetuhoiset ajatukset ovat hoitoprosessin aikana tämän uutisen mukaan. Peilatessa tätä omaan elämään huomaan, että mielialani ja yleinen jaksaminen on ollut hyvä ja tasapainoinen viimeksi ennen koko lapsenhankintaa aloittaessa ja sitten sellaisina jaksoina, kun tämä projekti on ollut tauolla. Muuten onkin menty melkoista vuoristorataa ja voimakkaat tunteet jo sinänsä ovat aika kuluttavia seuralaisia. Uutinen on lohdullinen siinä mielessä, että en olekaan niin outo kuin luulin, kun nämä vaikeudet vetävät välillä mielen todella matalaksi. Välillä viha omaa kehoa kohtaan on ollut sietämätöntä.

Ajattelen, että lapsettomuuteen liittyvä suru on universaalia ja äärettömän inhimillistä. Ennen kuin ihmisen lisääntymisestä ymmärrettiin tuon taivaallista, suru ja epäonnistumisen tunteet lankesivat ennen kaikkea naiselle, miehissähän vikaa ei voinut olla. Miksi silti nykyään lapsettomuusongelma pääsee tulemaan niin puun takaa meidän elämään, vaikka se on melko yleistä ja asioista tiedetään jo melko paljon? Onko suurin osa meistä kohtuullisen hedelmällisten vanhempien lapsia, minkä takia emme osaa odottaa haasteita tällä elämän osa-alueella? Voiko lapsettomuus periytyä? Minulle on ollut lohduksi, että minulla on eräs jo varttuneempi työkaveri, jonka asenne on ollut tilannettani kohtaan ymmärtäväinen. Hän kertoi minulle tilanneensa enemmän lapsia, mutta vain yksi tuli. Matkalla oli mutkia ja varmaan surua ja pettymystä vuosia. Isovanhemmuuskaan ei ollut taattu. Ehkäpä juuri tällaisella elämänkokemuksella tajuaa kysyä, oliko minun varhain päättynyt raskaus kauankin toivottu.

Seksivalistuksesta minulle on jäänyt kuva raskaudesta automaattisesti käynnistyvänä ja vääjäämättä loppuaan kohden etenevänä prosessina, jonka estämiseen tulee kaikin keinoin pyrkiä. Siihen näkemykseen on varmasti ihan hyvät perusteet. Perhesuunnittelu sanana on kuitenkin alkanut omalla kohdalla tarkoittaa jotain aivan muuta kuin sitä, mihin sillä yleensä viitataan. Minulle perhesuunnittelu aiemmin merkitsi sitä, että naisella on oikeus päättää, milloin hänelle sopii tulla raskaaksi ja päättää, kuinka monta lasta haluaa synnyttää. Pidin sitä tärkeänä ihmisoikeutena. Tämä on ajankohtainen ja relevantti näkökulma monelle naiselle varmasti. Meidän perheessä suunnitellaan kuitenkin nykyään muita asioita, esimerkiksi lomamatkoja voimme edelleen suunnitella. Lapsilukumäärään tai lasten saamisen ajankohtaan minun tahtomisella ja toiminnalla on vain vähän vaikutusta. Olemme jossain mielessä epäonnistuneet perhesuunnittelussa, mutta ei siinä mielessä, että ehkäisy olisi pettänyt. Ennemminkin minusta tuntuu, että minua on huiputettu koko perhesuunnittelun idealla. Minut on saatu uskomaan, että voin vaikuttaa johonkin sellaiseen, johon minulla ei alunperinkään ole ollut vaikutusvaltaa.

Mainokset

3 kommenttia on “Perhesuunnittelu ja siinä epäonnistuminen”

  1. Ainu sanoo:

    Tuo ajatus on joskus käynyt omassa mielessänikin: meitä on huijattu. Että ihan perhesuunnittelua, just joo.

  2. Helmi sanoo:

    Itsestäni ainakin tuntuu, että meitä on kusetettu ihan kovalla kädellä. Vahinkoraskaus, pyh ei täällä ainakaan. Olenkin jo ehtinyt leikitellä ajatuksella, että en enää koskaan tarvitse ehkäisyä. Hassua, tai ennemminkin surullista.

  3. Marvine sanoo:

    Maailma on niin kummallinen. Siskoni kertoi hiljattain, että hänen tuttavista lapsen saaneet ovat saaneet lapsen joko vahingossa tai hoidoilla! Ihan uskomatonta. Se siitä suunnittelusta. En tiedä minäkään, palaanko koskaan raskaudenehkäisyn käyttöön.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s