Ajatuksia priorisoinnista

Keskustelin tällä viikolla hyvin hedelmällisen kaverini kanssa. Vielä reilu vuosi sitten hän oli sitä mieltä, että me emme ole vielä edes kunnolla yrittäneet ja muistan hänen suositelleen jokapäiväistä seksiä ovulaation aikaan, koska heillä se on toiminut hyvin. Neuvo osoittautui aika hyödyttömäksi meidän kohdalla. Tuolloin olin vielä aika vähän tikuttanut ovulaatioita, koska siinä oli liiaksi välineurheilun makua. Halusin hetken uskoa, että jos hekin ovat lapsensa sillä tavalla tehneet, niin ehkä se meilläkin toimisi. Pian näiden kokeilujen jälkeen olimme lapsettomuustutkimuksissa. Se mikä oli nyt keskustellessa tämän kaverin kanssa uutta, oli se, että minulla tuntui olevan ensimmäistä kertaa kokemusta jostakin sellaisesta, joka ulottui hänen kokemuspiirinsä ulkopuolelle. Tällä kertaa hän ei vähätellyt meidän ongelmaa, mutta selvästi pinnisteli käsittääkseen sitä. Hän mietti jotenkin niin, että jos lapsen oikeasti haluaa, niin kannattaisi täysillä vaan panostaa sitten niihin hoitoihin ja priorisoida ne. Miten panostetaan hoitoihin ”täysillä”? Olemme monesti käyneet kotona keskusteluja siitä, että pitäisikö ottaa lomaa sitten esimerkiksi, jos on IVF-hoidossa. Olemme useimmiten päätyneet siihen, että loman ottaminen raskaaksi tulon edistämiseksi kasvattaisi panoksia liiaksi. Miten pettymyksen jälkeen palaisi normaaliin arkeensa? Jos priorisoisin täysin raskaaksi tulemisen, mitä se oikeasti tarkoittaisi? Palkatonta lomaa töistäkö? Seksille omistautumista? Jonkun dieetin noudattamista? Kehon kuulostelua kotosalla ollen? Miten raskaaksi tuleminen priorisoidaan meidän tilanteessa? Normaalisti se on kai lähinnä sitä, että molemmat puolisot ovat saatavilla oikeaan aikaan kuukaudesta romanttisia kohtaamisia varten ja mahdollisesti hyödynnetään ovulaatiotestejä näiden kohtaamisten ajoittamiseen. Jos raskaaksi tuleminen olisi joka kuukausi ykkössuunnitelma, eikä se ikinä toteudu uudestaan, miten kauan se silti olisi prioriteetti? Kunnes se toteutuu? Mutta entä jos siihen menee vuosia? Tuntuu, että ajatukset menevät solmuun tätä miettiessä. Asiahan on niin, että kyllä lapsen saaminen on jo ykköstoive. Syön lääkkeitä, on koti-inseminaatioita. En tiedä, voinko tehdä muuta. Stressin vähentäminen olisi hyvä juttu, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty juuri nyt. Mitä priorisointi tarkoittaa neljän lapsen äidin ajatuksissa on varmaan jotain muuta kuin lapsettoman naisen ajatuksissa. Neljän lapsen äidille raskaaksi tuleminen ehkäisyn jäädessä pois lienee vain ajan kysymys. Minulle siihen liittyy suuria kysymysmerkkejä, joiden varaan ei voi laskea. Priorisointia on myös se, että käyn töissä, jotta olisi varaa kattaa lapsenhankintakustannuksia määrittelemättömän ajan verran. Yritin selittää, ettei raskaaksi tulo ole jotain, jota pystyy määräänsä enempää kontrolloimaan. Jännä homma, että sellaista asiaa tarvitsee selittää.

Mainokset

2 kommenttia on “Ajatuksia priorisoinnista”

  1. Ainu sanoo:

    Pakko kommentoida tähän sen verran omasta näkökulmastani, että jos vielä kukaan alkaisi ihan tosissaan minua tämän yli viiden vuoden yrittämisen jälkeen neuvoa ”juo greippimehua, juo punaviiniä, älä stressaa, nosta jalat kattoon seksin jälkeen, harrastakaa seksiä joka toinen päivä” -tyylisin kommentein, niin varmasti sanoisin pahasti. Ja minä olen ihminen, joka ei sano ikinä pahasti kenellekään. Mutta on olemassa jokin raja, jonka jälkeen mennään jo liian pitkälle. Uskon sydämestäni siihen, että nämä neuvot on aina hyvin vilpittömiä, mutta oma sietokykyni on juuri nyt täynnä. Lasta ei meille ihan vain priorisoimalla tule. Sillä selvä. Miten tätä selittää periaattessa ihan vain hyvää tarkoittavalle ihmiselle, joka yksinkertaisesti vain ei ymmärrä?

  2. Marvine sanoo:

    Huomasin, että olen kokeillut kaikkia noista listaamistasi vinkeistä… Selittämisestä tulee hiukan hölmistynyt olo, mutta lohdullisinta (ja mykistävintä) tuossa viikolla käydyssä keskustelussa oli se, että kaveri totesi, ettei kyllä oikein voi käsittääkään, mitä käyn läpi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s