Harva jättäytyy lapsettomaksi

Olen kuullut, että mummoni joutui aikanaan maksamaan ns. vanhanpiian veroa. Wikipedia kertoo, että tämä vero poistettiin v. 1975. Veroa joutuivat maksamaan yli 24-vuotiaat naimattomat ja lapsettomat kansalaiset ja korkein verotusaste oli lapsettomilla aviopareilla. Eräät kanssaihmiset haluaisivat palauttaa tämän veron hieman viilattuna versiona takaisin, selvisi tämän päivän Aamulehdestä, jossa kerrottiin tästä kansalaisaloitteesta. Entisaikaan vero koski sekä miehiä että naisia, mutta nyt aloitteen tekijä haluaisi panna verolle lapsettomat naiset rinnastaen perheen perustamisen ja armeijan käymisen.

Miten osuvaa on rinnastaa perheen perustaminen ja 6-12kk palvelu armeijassa? Raskaanahan toki ovat edelleen naiset noin 9kk ajan, mutta perheen perustaminen yleensä sitoo pariskunnan molempia osapuolia useiden vuosien ajan. Nuoret naisetko perheitä perustavat yksin sankoin joukoin? Millä logiikalla alle 28-vuotiaana tehty asepalvelus veron väistämisen pelossa tuo lisäarvoa yhteiskunnalle? Se näin muotoiltuna saadaan näyttämään rangaistukselta, ja ehkä niin on aloitteessa tarkoituskin. Lapsettomuus ei kosketa pelkästään naisia eikä se suinkaan ole nuorten naisten yksin tekemä valinta. Minä en ole ”jättäytynyt” lapsettomaksi. Harva jättäytyy lapsettomaksi. On täysin kohtuutonta, että yhteiskunta alkaisi peroa veroa ihmisiltä, jotka käyttävät merkittävän osan varallisuudestaan siihen, että saisivat lapsen. Ei ole tarpeen lisätä joka viidennen tai kuudennen pariskunnan taakkaa sillä, että otetaan käyttöön stigmatisoiva vero.


4 kommenttia on “Harva jättäytyy lapsettomaksi”

 1. Hilkka sanoo:

  Joo, tää oli ihan uskomaton juttu, mäkin tuohduin. Pitäiskö tehdä kansalaisaloite siitä, että tällä samalla logiikalla yhteiskunnan pitäisi maksaa lapsettomuushoidot täysin? Helou, täällä yritetään naama punaisena tehdä uutta veronmaksajaa!

 2. Hilkka sanoo:

  Tosin en siis kyllä muutenkaan ole ko. logiikan kannattaja. Kaikki eivät halua lapsia. Eikä siinä mitään sakottamista.

 3. Marvine sanoo:

  Niinpä. Kenen etu olisi ajaa lapsentekoon ihmiset, jotka eivät oikeasti halua lapsia? Ei varmaan lapsen etu ainakaan, tuskinpa yhteiskunnankaan. Mutta sakottamista ei tosiaan ole siinäkään, jos kärsii alentuneesta hedelmällisyydestä. Ei sairauksista eikä edes ns. elämäntapasairauksistakaan sakoteta, koska niitä ei voida katsoa kuitenkaan täysin ihmisen omaksi syyksi. Aloitteella oli 11 allekirjoitusta tänä aamuna, onneksi sillä ei vielä kovin pitkälle pötkitä.

 4. Heli sanoo:

  Olen ihan samaa mieltä kanssasi.

  Lohdutan kuitenkin, että ei tuosta aloitteesta kannata hermostua. Se kuvaa hyvin pienen ihmisjoukon käsitystä ja sillä ei ole pienintäkään mahdollisuutta kerätä 50000 allekirjoitusta. Nuo Kemppaiset, jotka tuon aloitteen ovat panneet alulle, ovat tehtailleet kasapäin muitakin sekopäisiä aloitteita kuten Aborttikielto https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/394, Tasa-arvoinen aborttilaki https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/393 ja E-pillereiden kielto alle 18-vuotialta tytöiltä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/400

  Kokemuksesta myös sanon, että hyvänkin kansalaisaloitteen läpisaamiseksi saa tehdä aivan hartiavoimin töitä. Allekirjoittajat eivät nyt varsinaisesti rynni tuohon palveluun ja yhdellä Aamulehden jutulla ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta.

  Ai niin, onnittelut myös!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s