Selkenevää

Olen huomannut raskaaksi tultuani menneiden vuosien synkkien pilvien väistyvän välillä pään päältä. Nykyinen työni herättää minussa erilaisia tunteita kuin vielä keväällä. Tuntuu, että pystyn olemaan enemmän läsnä nyt, kun en ole hoitojen aikaisessa pettymyskierteessä. Lisäksi olen huomannut, että raskauden myötä koen jotenkin kuuluvani ikäisteni joukkoon eri tavalla kuin ennen. En koe samalla tavalla raastavaa ulkopuolisuuden tunnetta kuin ennen. Nyt vasta oikein tajuaa, kuinka syvästi lapsettomuus, hoidot ja epävarmuus onnistumisesta ikinä ovat usean vuoden ajan vaikuttaneet arkeeni ja olemiseen muiden kanssa. Tavatessani opiskelukavereita en odota kauhulla enää, milloin lapsiaihe mahdollisesti tulee käsittelyyn, ketkä mahtavatkaan olla raskaana tai tuoreita vanhempia. On helpompi sanoa vanhoille tutuille nyt, että meillä ei vielä ole lasta (en ihan kaikille raskaudesta vielä osaa kertoa) kuin ennen, jolloin sana ”vielä” tuntui aivan liian optimistiselta. Nyt on hyvä mieli, että mekin olemme matkalla kohti vanhemmuutta, jos kaikki menee hyvin. Tässä vaiheessa on jo todennäköisempää, että ihmisenalkumme selviää, kuin ettei selviäisi.

Joissain tilanteissa pilvet tuppaavat kasaantumaan pääni päälle edelleenkin. Harmittaa, kun tiettyihin lähipiirin lapsiin, joihin on omien hoitojen aikaan ollut vaikea suhtautua, ei edelleenkään tunnu kovin luontevalta ottaa kontaktia. Tavallaan ehti käydä niin, että koska omien vaikeiden tuntemusten takia ei ollut juuri näiden perheiden kanssa tekemisissä, on ehtinyt aikaa kulua sen verran, että lapsi onkin jo aika iso eikä tunne minua. Lisäksi kyseisiin lapsiin valitettavasti liittyi aiemmin muistutus omista vaikeuksista, eikä sitä näköjään ole vielä ihan helppo unohtaa. Ja kyllä jotkut kommentit suututtavat edelleen yhtä lailla. Esimerkkinä nyt vaikka työkaverien käymä keskustelu Kaksplus-lehden otsikon inspiroimana. Otsikossa julkkisäiti harmitteli, ettei tullut lähteneeksi lapsentekohommiin aiemmin. Työkaverit miettivät, miltähän moinen otsikko lapsettomuustaustaisen silmissä näyttää. Tämä kuulosti minusta huomaavaiselta. Keskustelu sai kuitenkin lupaavan alun jälkeen tyrmäävän käiänteen, kun keskustelukumppanit kilpaa selostivat toisilleen, kuinka hedelmällisiä itse olivat olleet: viisi raskautta viidessä vuodessa jne. Hieman sapetti. Muistin hyvin, kuinka erilaisessa todellisuudessa elän.

Mutta nyt olen raskaana. Olo ei nykyisellään ole hassumpi. Jos olo on tällainen koko ajan, haluan olla aina raskaana. Äkkiä näköjään pahoinvointi unohtuu, kun sitä ei ole… Jotenkin tuntuu niin luonnolliselta tämä olotila ja luonnottomalta vain se, että tähän tilaan pääseminen oli niin tolkuttoman vaikeaa.


2 kommenttia on “Selkenevää”

 1. Hilkka sanoo:

  Hmmm. Mulle (vielä siis yrittämässä ja ikää 38) juuri tuo oman ikäisten joukkoon kuulumisen tunne on ollut aika keskeinen juttu tässä lapsettomuudessa.

  Koko ajan tuntuu kuin olisin joku puoliaikuinen, joka ei ymmärrä oikeasta elämästä mitään.

  Se on tosi ristiriitaista, koska en pidä vapaaehtoisesti lapsettomia sen vähemmän aikuisina tai oikeaa elämää tajuamattomina kuin muitakaan. Enkä oikeasti edes operoi tuolla oikean elämän käsitteellä. Tai ehkä sitten oikeasti operoin, kun tuntuu kerran tältä.

  Puuh.

  Mutta ihanaa, että oot raskaana ja kaikki on hyvin.

 2. Marvine sanoo:

  Mä täysin allekirjoitan, että tahattomasti tai vapaaehtoisesti lapseton ihminen ei ole yhtään vähemmän aikuinen kuin lapsia saanut. Ja varsinkaan lapsettomuus ei tee elämää ymmärtämättömäksi. Ja mikä nyt sitten on oikeaa elämää, mistä pitäisi tajuta jotain… Tietenkään ei samoja kokemuksia ole, kuin vanhemmaksi tulleella. Mutta voiko väittää että jokainen äiti tai isä kokee elämän samalla tavalla? Jollain tapaa olen nykyään hyvin tyytyväinen tästä lapsettomuustaipaleesta, sillä se on opettanut jotain sellaista elämästä, jota en ehkä olisi oppinut, jos olisin tullut helposti raskaaksi. Onnea teidän yritykseen!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s