Vaunuarvio Bugaboo Buffalosta 1,5 vuoden kokemuksella

Tervehdys pitkästä aikaa! Paljon on tapahtunut puolessa vuodessa ja siitä ehkä lisää toiste. Nyt materiaalisiin mietteisiin. Olen käyttänyt paljon aikaa vaunujen pohtimiseen tänä kesänä. Meille tuli hankittua aikanaan Bugaboo Buffalot ja olen ollut niihin pääosin tyytyväinen. Nyt harkitsen meidän rattaiden vaihtamista, sillä muuton takia säilytystilat vaunuille ovat erilaiset. Hyvä olisi, jos olisi yhtenä pakettina kokoon taittuvat rattaat, jotka olisivat kevyet ja menisivät pieneen tilaan. Meillähän on myös matkarattaat Britaxin B-Agile 4:t, jotka näin toimivat, mutta ainoina rattaina ne eivät täysin palvelisi. Tämä on kuitenkin soutamista ja huopaamista, sillä täydellisiä rattaita ei ole markkinoilla vielä vastaan tullut.  Buffaloissa on myös kokonaisuutena paljon hyviä ominaisuuksia, joita on vaikea muista rattaista löytää. Haluaisin jonkinlaisen toimivan sekotuksen, joissa olisi meidän molempien rattaiden hyvät puolet, jotta voitaisiin luopua molemmista.

Buffaloiden parhaita puolia ovat minun mielestä valtaisa tavarakori, käännettävä istuin, istuimen helppo kallistettavuus yhdellä kädellä, mainiot isot pehmeät puhkeamattomat pyörät ja kääntyvät isot etupyörät. Näiden rattaiden kanssa on helppo mennä läpi sohjosta ja meno onnistuu kaikenlaisilla pinnoilla. Etupyöriä ei ole tarvinnut melkein koskaan lukita, vaikka missä olisi kulkenut. Pyörät ovat minusta olleet erinomaiset. Kuomun mittasuhteet ovat minusta myös aika onnistuneet. Etukaaren irrotettavuus ja käänettävyys ovat myös miellyttäneet. Näiden vaunujen kanssa mahtuu hyvin myös bussiin, sillä vaunujen leveys on 60cm.

Miinuksia ovat olleet tavarakorin huono käytettävyys vaunukopan kanssa; muutenkin vaunukoppa oli aika suuri, kun sen kankaat kiinnitetään samaan runkoon kuin ratasistuimenkin. Vaunukoppa oli kesällä aika kuuma, ja kesäkuomun käyttö puolestaan teki siitä turhan valoisan. Jos taloon tulisi kesävauva, en välttämättä ottaisi tätä kopparatkaisua käyttöön. Työntöaisassa on valmiina laukkukoukut, joihin saa luvan kanssa laittaa kassin, mutta mikään kasseistani ei oikein ikinä ole asettunut minusta kunnolla. Tämä rippuu tietysti laukun hihnoista, ainakin leveät ja samalla ohuet laukunhihnat tuppaavat ryttääntymään ja valahtamaan, kun työntöaisan kulma on kuitenkin aika jyrkkä. Tilanne ei parane millään lisälaukkukoukuilla, ainakin minun kokeiluissa laukut silloin roikkuivat turhan alhaalla. Laukku saattaa asettua vaunukopan kanssa ihan kivasti ja samoin kun istuin on eteen päin käännettynä. Eniten olen kuitenkin käyttänyt rattaita ratasistuin työntäjään päin ja tuolloin mukana aina on ollut reppu. Ehkä oikea laukkuvalinta ratkaisisi tämän. Parhaiten rattaissa on roikkunut meidän kylmälaukku!

Rattaat ovat omimmillaan ja parhaimmillaan, kun niitä käyttää ratasistuin työntäjään päin. Näin ne soveltuvat suhteellisen pienenkin vauvan kanssa liikkumiseen hyvin. Painopiste on tässä asennossa myös luonteva ja rattaat rullaavat hyvin. Tavarakoriakin pääsee hyödyntämään äärimilleen. Meidän lapsi on nukkunut myös paljon näissä menopeleissä, vaikka sen valmistaja kieltääkin. Ratasistuimeen olen ollut varsin tyytyväinen. En kaipaa siihen lisää säätöjä. Vaunukopassa vauva lakkasi viihtymästä hyvin aikaisessa vaiheessa, enkä tiedä johtuiko se juuri näistä vaunuista vaiko enemmän ikäkaudesta.

Bugaboo myy Buffaloita maastorattaina. Pyörien puolesta näillä menee kyllä missä vaan. Sellainen asia, mitä näin isompaa lasta (eikä meidän lapsi ole vielä lähelläkään painorajaa) työntäessä jää kuitenkin kaipaamaan, on jousitus. Jousituksen puute tekee varsinkin rattaissa kasvot eteenpäin istuvan lapsen kanssa jalkakäytävien reunojen ylittämisen ja bussiin nousemisen raskaaksi ja väkisinkin rattaiden keskiakseli ottaa aika paljon vääntömomenttia vastaan tämän takia jatkuvasti. Epätasaisessa maastossa kulku, nousut ja ylämäkeen työntäminen sujuisivat jousituksen kanssa paremmin, uskoisin. Vauvaa ei  myöskään näissä rattaissa voi yhtään heijata kehtomaisesti, kuten perinteisissä vankkureissa. Maasto- ja ylämäkiominaisuudet paranisivat mielestäni myös hieman, jos työntöaisa olisi ns. ergonominen työntöaisa. Nykyisellään nämä rattaat sopivat enemmän kaupunkilaiselle, joka haaveilee erämaissa samoilusta, mutta enimmäkseen kuitenkin pyörii kaupoilla ja kulkee pururadalla (=minä).  Rattaita olisi myös kivempi käyttää ratasistuin eteenpäin, jos kuomussa olisi kurkistusluukku. Haararemmi Emmaljungan ja Brion tyyliin olisi myös käytännöllinen olla olemassa vaikka valinnaisena, vaikka eipä näissä ilman vöitä lasta voisi silti kuljettaa. Lapsi ei kuitenkaan pääsisi heittäytymään rattaista läpi vyötettäessä… Autoilevalle nämä eivät meidän kokemuksen mukaan oikein riitä ainoiksi rattaiksi, pyörissä on sen verran painoa ja muutoinkin auton takakontti täyttyy näiden osasista. Kasattuna kotona nämä eivät käytännössä oikein pysy pystyssä vakaasti. One-piece folding onnistuu, mutta vie ihan liikaa tilaa ollakseen kätevää. Toisaalta kasaus on tosi helppoa ja näppärää muuten eikä runko paketoituna pituussuunnassa vie tilaa läheskään niin paljon, kuin monen muun rattaan tai vaunun. Sadesuojaan ja hyttysverkkoon en ole ollut tyytyväinen. Korvasin sadesuojan Elodie Detailsin versiolla. Hyttysverkko oli sadesuojan tapaan tosi napakka ja sinne eivät lapsen jalat enää näin isompana mahtuneet, lisäksi se hajosi kaikesta vääntämisestä. Hyttysverkkoa ei selkeästikään ole testattu paikassa, jossa on paljon hyttysiä. Ratasistuimen ja rattaiden kehikon väliin jää monta sormenlevyistä koloa jalkopäässä ja mikään löytämäni hyttysverkko ei ulotu näitä täyttämään, verkkoa ei vain saa istuimen alle, koska kiinnityskohta runkoon on tiellä. Näin ollen olemme joutuneet mökillä käärimään hyttysverkkoa koko vaunujen ympäri. Se ei ollut kovin kätevää ja silti vaunuihin pääsi hyttysiä. Istuinkankaiden pitäisi kiinnittyä tiiviisti runkoon, niin tämä ratkeaisi sillä. Toinen ratkaisu kenties olisi ommella hyttysuojan toinen pää pussimaiseksi.

Eli tiivistettynä Bugaboo Buffalot ovat hyvät joka paikan rattaat, jotka olisivat vielä paremmat, jos niissä olisi jousitus, kurkistusluukku kuomussa, aisassa teleskooppisäädön lisäksi ergonomisemmin muotoiltu kahva, valinnainen haararemmi, tiivimpi istuinkankaiden kiinnitys kehikkoon hyönteisten pääsyä estämään ja lukitusmahdollisuus kasattuna. Yhtä hyvällä kuljetuskapasiteetilla ja käännettävällä istuimella ja isoilla kääntyvillä etupyörillä varustettua näppärän kokoista vaunua saa hakemalla hakea, ja siksi näiden korvaaminen on aika vaikeaa.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s